Bitmax&Co, la novel·la gràfica infantil ideal per treballar a l’aula

novembre 17, 2023

«La novel·la gràfica infantil pot ser una eina excel·lent per motivar la lectura, facilitar l’aprenentatge i consolidar l’hàbit lector en les primeres etapes de l’escolarització. L’índex de lectura manté una relació directa amb l’èxit escolar o acadèmic: com més gran sigui el grau lector, més grans seran també l’aprofitament i el rendiment acadèmics. En aquest context, la novel·la gràfica ajudar a despertar l’interès i la creativitat dels més petits, però, alhora, els motiva i els converteix en lectors.»

Noemí Mercadé, directora editorial de Combel Editorial

En el webinar «La novel·la gràfica infantil a l’aula», impartit per l’autor de Bitmax&Co, Jaume Copons, i la directora editorial de Combel, Noemí Mercadé, s’analitzen les característiques i les peculiaritats que la converteixen en un gènere que cal tenir molt en compte a l’aula. A més, posem a disposició dels docents uns materials descarregables a l’Espai pedagògic per entusiasmar els infants amb la lectura mitjançant el joc, la reflexió i la conversa.

 

La novel·la gràfica infantil a l’aula

En el marc de la neuroeducació, alguns estudis de neurologia han demostrat que la novel·la gràfica exigeix un esforç intel·lectual que consisteix a desxifrar un únic missatge a partir de dos codis diferents: el lingüístic i el gràfic. I resulta que aquest procés de doble descodificació aporta un rendiment força alt, per exemple, pel que fa a la comprensió, la memorització i la concentració.

Mestres, pedagogs, bibliotecaris, prescriptors i especialistes han vist en la novel·la gràfica un gènere especialment interessant per aconseguir motivar els alumnes, per crear lectors i per portar a terme una feina molt interessant, especialment en les àrees de llengua i de plàstica.

 

Model de lectura proper al lector

La novel·la gràfica proposa un model de lectura àgil, «fàcil» i atractiu. Tots els lectors —fins i tot els més petits—, quan descobreixen la novel·la gràfica, ja compten amb un bagatge visual i audiovisual que els en facilita la lectura. No només llegiran, sinó que també observaran. I és observant que, ja des de ben petits, han après a entendre el món. Per tant, els alumnes s’endinsen a la novel·la gràfica sense la por que poden generar formats aparentment més seriosos o acadèmics, com ara la novel·la, el conte, l’article periodístic o el llibre de text.

 

Els dos codis —el lingüístic i el gràfic— faciliten la comprensió

Bitmax&Co combina el codi visual i el codi lingüístic en un moment delicat per als infants. Les il·lustracions i els textos breus amb lletra d’impremta ajuden a llegir i a fer hipòtesis sobre allò que diu el text, i, alhora, afavoreixen que alumnes amb nivells lectors diversos se sentin atrets per la col·lecció i en puguin gaudir.

La presència constant, gràcies a la il·lustració, de la situació i del context en què es desenvolupen les accions fa que el lector se senti relaxat i s’enfronti a la lectura d’una manera més tranquil·la i confiada, ja que ben aviat s’adona que no perdrà el fil. Més endavant, el fet d’haver adquirit aquesta confiança en la lectura de la novel·la gràfica li permetrà fer front a altres gèneres amb més seguretat.

 

Per a tota mena de lectors!

La novel·la gràfica és un gènere en el qual entren bé els lectors que encara tenen algunes dificultats per llegir i, tanmateix, no exclou els lectors que ja presenten un bon nivell lector. Això està relacionat amb les diverses capes de lectura que proporciona l’ús de dos codis, el lingüístic i el gràfic. De la mateixa manera, la novel·la gràfica permet tractar continguts complexos que, plasmats en altres gèneres, podrien resultar abruptes o encara difícils de comprendre en unes determinades edats. En canvi, la seqüenciació i la simultaneïtat faciliten la comprensió, especialment quan els continguts són presentats i encaixats en una narració que planteja un conflicte i que potencia la identificació del lector amb el protagonista i el tema.

Convida a rellegir-se!

La novel·la gràfica infantil no només fomenta l’hàbit lector per tots els motius que s’acaben d’esmentar, sinó que també fomenta l’hàbit «relector». Malgrat que el lector no acostuma a ser-ne conscient, els nivells de lectura i la combinació de tots dos codis ens conviden a redescobrir l’obra una vegada i una altra.

 

La màgia de la sèrie Bitmax&Co que enganxa tothom

bitmax el robot del boscLa sèrie de novel·la gràfica infantil Bitmax&Co té alguns components de faula, ja que alguns dels personatges són animals que es comporten com les persones, la qual cosa fa que pugui atreure molt els infants, ja que gaudeixen molt amb els llibres que tenen animals com a protagonistes.

El fil conductor de la sèrie són les aventures que tenen lloc al Bosc Blau, un espai al bell mig de la natura on viu una colla d’animals molt particulars que divertiran els lectors.

Els valors que impregnen la sèrie Bitmax&Co són la convivència i el respecte per la diversitat i per l’entorn, que ens porten cap a l’ecologia i la sostenibilitat del planeta; es tracta d’uns continguts transversals i actuals. La col·lecció inclou uns petits reptes que pretenen implicar els alumnes en el respecte pel medi ambient.

Cada llibre presenta una aventura independent de la resta. Segueix una estructura clàssica, amb la presentació d’un conflicte que es resol en el llibre mateix. Tot i que de vegades es faci referència a altres aventures que han viscut els personatges i que tenen el mateix fil conductor, els llibres de la col·lecció es poden llegir en l’ordre que es vulgui (però s’ha de començar pel primer, això sí!).

Podeu seguir les aventures d’en Bitmax, la Mus i en Wagner a les xarxes socials amb l’etiqueta #Bitmaxandco. Seguiu-nos a FacebookInstagram i Twitter.