Entrevista amb Jaume Copons i Liliana Fortuny: ells també van fer sis anys!

octubre 15, 2021
Jaume Copons i Liliana Fortuny

Jaume Copons i Liliana Fortuny, els autors de la sèrie Bitmax&Co de Combel editorial, un dia també van tenir sis anys. Amb motiu de la campanya Fas sis anys els hem fet una entrevista per saber com eren Copons i Fortuny quan eren petits  i què són els dies especials de la cançó que inclou el llibre Salvem l’Evo!

Vosaltres dieu que cada dia es important, però el dia de l’aniversari és especial ¿Per què?

LILIANA: No és que sigui especial, és el que el fem especial. I el millor de tot és que el fem especial per amor a qui fa anys.
JAUME: Celebrem que ens fem grans, que estem junts. I això és fantàstic. Però tots els altres dies compten.

campanya fas 6 anys

¿Com va sorgir la idea que al Bosc Blau tingués una cançó d’aniversari?

LILIANA: : Se’ns va acudir que hi hagués un personatge que fes anys i no ens semblava gaire lògic que li cantessin una cançó que no fos pròpia del Bosc Blau.
JAUME: A més, ens agrada tancar-nos a l’estudi de gravació amb els nostres músics habituals, que són amics i família. Per això vam compondre el tema “El robot del bosc” i, després, també la cançó “Fas anys!”. I segur que en vindran més!

“Quan era petit no em calien grans festes per ser feliç”

Com és que, a més a més d’escriure i dibuixar, també componeu cançons, dissenyeu jocs i organitzeu xous en directe?

LILIANA: Perquè el que fem és inventar un món que no existeix, creure-hi, compartir-lo…
JAUME: Exactament! I llavors aquest món creix i s’escampa en forma de cançons, de jocs i qui sap de què més.

campanya fas 6 anys

Què recordeu de la festa d’aniversari dels vostres sis anys?

JAUME: Jo no la recordo, però devia ser una festa senzilla. Quan jo era petit no em calien grans festes per ser feliç. I, ara que hi penso, no sé qui va dir que, si no pots ser feliç amb poca cosa, no pots ser feliç amb res
LILIANA: Jo vaig fer sis anys l’any 1982. No recordo ni tan sols si vam celebrar exactament una festa; en tot cas, el que importava era que érem feliços i celebràvem que estàvem junts.

Què és el que més us agradava en aquella època?

JAUME: Recordo que m’agradaven els cavalls, el cinema, inventar històries, jugar amb els amics del meu carrer… I mai em cansava d’escoltar les històries que m’explicaven els meus avis.
LILIANA: Jo em passava la vida retallant i pintant els còmics en tinta negra que m’arribaven a les mans. Estava decidida a donar-los vida com fos.

Jaume Copons

Expliqueu-nos alguna anècdota d’aquella època.

JAUME: No sé per què, un dia, vaig clavar una queixalada a la cara de la Piedad, que era una amiga meva. I encara ara, que ja té 55 anys, se li nota una mica la marca. Em sembla que ho vaig fer perquè n’estava enamorat. És un miracle que avui encara siguem amics.
LILIANA: Jo em vaig inventar que tenia un món subterrani que em portava a una ciutat plena de micos. I aquests micos eren amics meus. Per a mi era el món perfecte!

Què trobeu a faltar de la vostra infantesa?

JAUME: Jo ho trobo a faltar tot. Ho trobo tant a faltar que hi penso contínuament. A vegades fins i tot repasso mentalment carrers, cases i botigues que ja no existeixen.
LILIANA: Totes i cadascuna de les persones que vaig conèixer de petita. Gent extraordinària.

“La llibreria especial era la de casa meva, recordo on era cada llibre”

Recordeu d’una manera especial alguna llibreria de quan teníeu sis anys?

JAUME: Recordo el Borinot Ros, una petita llibreria on s’amuntegaven milers de llibres. El que em tenia seduït, però, era el quiosc de la senyora Laieta. Cada setmana em deixava llegir tots els còmics que sortien, tot i que aleshores en dèiem tebeos. Jo seia dins del quiosc amb ella i m’hi passava tardes senceres.
LILIANA: La llibreria especial era la de casa meva. Encara ara recordo on era cadascun dels llibres.

Sempre que aneu a una llibreria, a una biblioteca o a una fira i teniu contacte amb els vostres lectors, els acabeu dient que llegeixin, que riguin i que siguin feliços. Per què?

LILIANA: És una frase que ens va sortir un dia per casualitat. Un la va començar i l’altre la va rematar. L’hem convertit en el nostre lema, ens la creiem del tot i la diem per acomiadar-nos dels nostres petits lectors.
JAUME: Ens sembla que és el millor que podem desitjar per a la canalla.

 

Podeu seguir totes les novetats de la sèrie a les xarxes—FacebookInstagram i Twitter— amb l’etiqueta #bitmaxandco.