Sabies que els primers llibres pop-up es dirigien als adults, no a als nens? Existeixen referències que indiquen els primers usos dels llibres desplegables el 1306. Ramon Llull, per exemple, va utilitzar un disc rotatori o volvelle (construcció de paper amb peces mòbils) per a il·lustrar les seves teories. Es tractava d’eines d’interpretació de dades. Aquestes tècniques no es van aplicar als llibres d’entreteniment fins al segle XVIII dissenyades especialment per a infants.
Avui dia, els mecanismes dels llibres mòbils són molt diversos gràcies al que s’anomena arquitectura o enginyeria de paper que implica qualsevol estructura tridimensional. Podem trobar mecanismes mòbils o desplegables, transformacions, volvelles o rodes, solapes que s’aixequen (flaps), pestanyes (pull-tabs), imatges emergents (pop-outs) o mecanismes de tires (pull-downs).
El catàleg Combel té un extens catàleg de pop-ups. La col·lecció minipops, per exemple, ofereix una visió moderna dels contes clàssics més populars com Rínxols d’or, La Capuxeta, Les set cabretes, Hansel i Gretel, Els tres porquets o La Ventafocs.