Consells per construir la primera biblioteca de literatura a casa
Amb la presentació de les novetats per 2024 de Combel Editorial, us compartim uns consells de la nostra directora editorial, Noemí Mercadé, per construir la primera biblioteca per a nens i nenes.
Fer Biblioteca des del niu
“Si volem alimentar l’amor per la lectura és fonamental que els infants, ja des de ben petits, tinguin a l’abast llibres per tocar i remenar.
La construcció d’una primera biblioteca de literatura a casa és una pràctica que esdevé fonamental per despertar i fomentar l’hàbit lector, sense oblidar l’emoció i la càrrega afectiva que porta implícita aquesta experiència.
En aquest hàbit quotidià, els llibres encomanaran als nostres infants l’entusiasme per la descoberta, els ajudaran en l’adquisició d’habilitats intel·lectuals fonamentals i els introduiran a un món de coneixement i diversió; neixen aquí uns lligams d’estimació per la lectura que poden perdurar al llarg de la vida.
Com en un joc de construcció, aquesta biblioteca ha d’incloure una diversitat d’elements, on cada llibre tingui un valor propi i alhora sigui una peça que es relacioni i encaixi amb les altres.
Des dels llibres de roba, passant pels llibres de bany, els més menuts podran divertir-se amb un ampli ventall de llibres joc amb solapes, mirallets o mecanismes sorpresa.
Els títols de la col·lecció “Toca, toca”; els de la col·lecció “Cares menudes” o les noves aventures del nostre estimat Mixifú, personatge creat pel Xavi Salomó i la Meritxell Martí, en són uns exemples.
Una de les peces que no pot mancar a la nostra biblioteca és l’imagier, una eina ideal per vertebrar i consolidar el lèxic i afinar la comprensió lectora. Com a novetat al nostre catàleg hi trobareu:
- A la ciutat. El meu imaginari amb solapes
- El llibre més divertit de tots els vehicles, del genial Tom Shamp.
Una altra virtut del llegir és que ens ajuda a comprendre el món que ens envolta. Per això la rondallística popular és tan important per als petits oients i lectors: perquè és una part del llegat cultural que ha resistit al pas del temps, però que continua sent vigent avui. A més, els contes solen estar plens de personatges fantàstics, llocs misteriosos i situacions inusuals, que els desperten la fantasia, estimulen la creativitat i activen la capacitat d’imaginar mons diferents. La col·lecció “Què em contes?” amb textos de Bel Olid i il·lustrats per la Mercè Canals, poden ocupar un bon lloc en aquest prestatge.
Un altre dels pilars, i gènere indispensable, és l’àlbum il·lustrat, que ens proporciona, de manera natural, l’oportunitat de llegir en veu alta i de compartir aquesta experiència. Són llibres plens de detalls per immergir-nos en l’observació minuciosa de les imatges, recreant-nos en la bellesa, el sentit de l’humor, o la poètica del text. Estones imperdibles d’intercanvi afectiu d’alt potencial.
I en aquesta categoria, una vegada més, podem comptar amb un títol deliciós de la Beatrice Alemagna, El més millor!, una continuació de l’àlbum anterior, Ni somiar-ho!. I per riure una bona estona, Un cuc suculent i rodanxó, de Katarína Macurová.
I quan els nostres menuts ja comencen a anar sols, els hem de poder oferir històries més llargues i complexes. Vindrien a ser les primeres novel·les, a cavall entre la narrativa clàssica i la novel·la gràfica; relats amb personatges ben desenvolupats i trames més extenses plenes d’aventura i misteri, o històries d’extraordinària quotidianitat.
Les nostres sèries omplirien feliçment aquest espai: Bitmax & Co, Agus i els monstres, totes dues del tàndem Jaume Copons i Liliana Fortuny, com també la sèrie Mia Fantasia d’Elisenda Roca i Betowers per a una mica més grans.
També necessitem que a la nostra biblioteca s’hi trobin llibres informatius, de no-ficció que, d’una forma amena, obren les portes d’un coneixement temàtic que atrau especialment alguns dels nostres joves lectors.
Enguany comptem amb dues peces magnífiques: Un, dos, tres, pica paret, de la Luisa Vera, un recorregut lúdic per la història de l’arquitectura, a l’abast dels primers curiosos i un monogràfic complet i divertit sobre la llegenda de Sant Jordi, del Jaume Copons i la Liliana Fortuny: El meravellós, singular i sorprenent llibre de Sant Jordi.
I per acabar i pels més grans, un gènere indispensable que hauríem de trobar en tota biblioteca juvenil: el còmic, narracions on la imatge i el text tenen un pes equivalent i que fan el camí planer a la pràctica de la lectura. Per a la nostra gran satisfacció, Combel hi contribueix amb el tercer i darrer volum de Les Aventures d’en Massagran, de Ramon Folch i Camarasa, i il·lustrat per Josep Maria Madorell.
I vet aquí que ja hem bastit una bona primera biblioteca, amb el prestatge específic per a cada gènere de la literatura infantil; tots ells, com en una caixa de joguines, permetran als infants un aprenentatge lúdic que els farà protagonistes del meravellós món dels llibres.”
Noemí Mercadé. Directora editorial
Segueix-nos a les xarxes socials per conèixer i descobrir més detalls i novetats de Combel Editorial: Facebook, Instagram i Twitter.