Com va néixer la idea de construir el vostre primer llibre?
Meritxell Martí: Va néixer arran d’observar un personatge curiós que passejava pel meu carrer. Vivia en una casa sorprenent, amb una teulada plena a vessar de ninos, llaços, joguines… i tota mena de coses.
Xavier Salomó: De fet, això passava fa 20 anys! Aquell personatge era increïble i va ser un bon punt de partida per construir una història.
Com treballeu en tàndem? Cadascun de vosaltres és especialista en algun àmbit concret?
X: El naixement de cada projecte és diferent i la manera com es desenvolupa també és diferent en cada cas. La Meritxell pensa escrivint i jo dibuixo per pensar (és la meva manera de posar ordre a les coses). Al final, allò que veu el lector només és una petita part del treball, però la riquesa amagada és el procés de treball que anem desenvolupant al llarg dels mesos, amb tot d’anades i vingudes de Txell a Xavi i de Xavi a Txell, fins que aconseguim allò que volem.
M: M’agrada pensar i escriure, o escriure i pensar; l’ordre és indiferent. De vegades li passo al Xavi una idea escrita; d’altres, m’ensenya ell alguns dibuixos en què ha estat treballant i aquests dibuixos em serveixen d’inspiració. Però també pot sorgir durant una pluja d’idees improvisada a la platja, mentre passegem…
Quina és la construcció pop-up o el llibre que heu fet del qual us sentiu més satisfets?
M: Del proper que farem! Ha, ha, ha! La veritat és que em costa triar-ne un. M’agrada molt Baby pop; és el meu fillet de paper. Però 10 viatges i 1 somni va ser la nostra estrena en els llibres tridimensionals. Em continua agradant obrir-lo, visitar-lo. I, dels «minis», em quedo amb Rínxols d’or.
X: De la serie Minipops triaria el títol Sant Jordi i el Drac. Al meu parer, és el llibre més equilibrat. I L’aneguet lleig: en aquest volum, la Meritxell ha escrit els millors textos de la col·lecció. Baby-pop és un llibre fruit d’un moment vital ple d’eufòria. I sí: coincideixo amb la Meritxell que 10 viatges i 1 somni és un dels nostres llibres preferits i també és el que ens va obrir les portes al món.
Quins són els vostres referents o les vostres fonts d’inspiració?
X: Per a cada projecte m’envolto de referents que em proporcionaran l’atmosfera de treball més adient. Escolto música mentre treballo. Llegeixo. I miro pel·lícules. Cineastes com Hayao Miyazaky, Steven Spielberg o Shyamalan encara em continuen inspirant. I, per descomptat, el nostre fill Jan, que té 2 anys i mig, i que ens dona idees per a mil llibres…! (I ens consumeix l’energia per fer-ne uns quants menys…!).
M: Infinits. Tot el que llegeixo. Des de lectures tan antigues com les escolars fins a l’últim àlbum consultat en una llibreria de barri. I també hi ha els referents no literaris, d’entre els quals destaco, per sobre de tots, la natura i els moments «ocèanics».
Els vostres llibres són només per a un públic infantil?
M: Sí, si considerem infantils persones d’entre 40 i 80 anys que conserven intactes la curiositat, el delit, les ganes de jugar…
X: Com explicava Pep Albanell, la literatura infantil és aquella que també poden llegir els nens. És a dir, que fem llibres per a tot el món.
Una de les novetats d’aquesta campanya és el llibre tridimensional Els reis d’Orient. Quin escenari us ha resultat més difícil de construir?
X: Des del punt de vista de l’enginyeria, cap en concret (ja havia fet 10 llibres amb aquest tipus d’estructura!), però des del punt de vista de la feina i el detall, l’escena de la cavalcada ha estat molt exigent. Com sabeu, des del primer llibre de la col·lecció (La Caputxeta Vermella), que cada pla dels llibres s’imprimien per les dues cares perquè se’n pogués veure el dret i el revés. Això s’ha fet en els deu llibres de la col·lecció. I l’escena de la cavalcada dels Reis…, imagineu-vos què va representar dibuixar i pintar tot el públic, hi insisteixo, pel davant i pel darrere! És possible que molt pocs lectors se n’adonin, però ens sembla que aquests petits detalls, alguns dels quals són pràcticament invisibles, són els que donen al llibre un plus de qualitat i de joc que, d’alguna manera, satisfà els lectors.