Autoretrats, de Patricia Geis, és un llibre d’activitats per fer que els joves artistes experimentin recreant autoretrats de diferents tècniques i autors de la història de l’art.
Amb 18 exercicis, els lectors aprendran a mirar-se de maneres diferents i a buscar el seu propi estil. L’objectiu és conèixer una mica més la biografia de reconeguts artistes i múltiples tècniques a partir de cada una de les obres analitzades.
Creadors de totes les èpoques s’han retratat per tal d’experimentar, exposar les seves idees i conèixer-se millor. Els autoretrats són les “selfies” de l’art. Dürer es va pintar vestit de cavaller, tal com volia que el veiessin els altres. Alguns artistes han preferit ocultar-se: Magritte es va amagar rere d’una poma, Duchamp va retallar siluetes del seu perfil i Warhol va camuflar el seu rostre al fons del llenç. Altres, com Malévich, es van imaginar a través de formes geomètriques. Van Gogh i Mondrian, en canvi, van optar per dibuixar-se amb ratlles. Muniz va fer un collage amb pedaços de revistes. Frida Kahlo i De Lempicka van preferir animals i objectes significatius. Melito va anar més enllà, representant les seves idees i pensaments.
En realitat, existeixen tantes possibilitats d’autoretratar-se com ganes d’experimentar. Per aquest motiu, al final del llibre s’inclou material addicional amb textures i fons, pensats per als artistes més llençats.
La primera edició d’Autoretrats s’ha publicat en cinc idiomes, esperem veure’l traduït en molts més!