L’aneguet lleig: treballem l’autoestima i la tolerància
Coneixes el conte clàssic de L’aneguet lleig? Resulta que aquest aneguet ni era lleig ni era un ànec; era simplement diferent. Encara que aquest conte de Hans Christian Andersen data del segle XVIII, no ha perdut la vigència i ens pot continuar sent útil per treballar diversos valors amb els nens i les nenes.
Aquesta faula ens ajudarà a explicar als més petits que les relacions humanes són complexes i que, de vegades, les persones jutgem per les aparences i creem estereotips sense fonaments. L’aneguet lleig pot servir per tractar valors com l’autoestima, la humilitat i, fins i tot, problemes com l’assetjament escolar o bullying.
Tots en coneixem la història: el protagonista d’aquest conte és diferent de la resta. Des del seu naixement, l’aneguet lleig és víctima de burles i comparacions injustes. A pesar de la seva bellesa interior, la resta d’aneguets només es fixen en les seves diferències físiques i no es molesten a mirar de conèixer-lo millor.
A Combel hi ha molts aneguets que han estat rebutjats, però que després s’han convertit en cignes feliços. La versió d’Àfrica Fanlo per a la col·lecció Cavall clàssic, per exemple, presenta unes il·lustracions captivadores i molt originals.
Destaquem, en especial, la darrera versió del conte pop-up que ha creat el tàndem format per Meritxell Martí i Xavier Salomó. Les seves il·lustracions tridimensionals desplegables permetran als més petits sentir-se més a prop del seu nou amic, i per això, és molt recomanable.
Es pot reforçar l’ensenyament d’aquest conte amb algunes preguntes per treballar la comprensió lectora dels infants. N’apuntem alguns exemples. Què ha après l’aneguet? Tu hauries tractat l’aneguet d’aquesta manera? I la pregunta més important: coneixes algú a qui li pugui passar el mateix que li passava a l’aneguet lleig?
Si t’ha semblat interessant, ens pots seguir a les xarxes socials per conèixer més detalls i compartir les novetats. Som a Facebook, Instagram i Twitter amb l’etiqueta #CombelEditorial.